Raamdecoratie speelt een grote rol in de energie-efficiëntie in de zomer, dus is het belangrijk om gordijnen te kiezen voor bescherming tegen de zon. Ze filteren de hardste zonnestralen en helpen de warmteoverdracht te verminderen, zodat u de airco niet hoeft op te starten. Tot slot zullen de juiste zonwerende gordijnen een frisse, zomerse uitstraling geven aan elke ruimte.

Overweeg om uw gordijnen twee keer per jaar te wisselen voor een facelift met veel impact – vooral in sociale ruimtes zoals woonkamers – en om een seizoensspecifiek wooncomfort te bieden (zonwering in de lente/zomer; isolatie in de herfst/winter). Hier zijn zes goede gordijnen voor zonwering en stijlvol zomers wonen.

 

1. Verduisteringsgordijnen

Het ultieme zonwerende gordijn, verduisteringsgordijnen zijn bekleed met een speciale barrière om te voorkomen dat er licht door komt. Ze zijn een bijzonder populaire keuze voor stedelijke slaapkamers, kinderkamers en thuisbioscoopzalen. Als extra bonus blokkeren ze ook het geluid.

Maximale bescherming tegen de zon: Maximaal.

 

2. Gevoerde gordijnen

Gordijnen met voering op de rug bieden een betere bescherming tegen de zon dan enkellaagse stoffen gordijnen. De voeringen zorgen ervoor dat de gordijnen beter hangen met hun extra gewicht, zodat de voering evenveel esthetische keuze is als een zonwering. Een normale voering verhoogt de zonwerende factor van een stofgordijn, maar voor maximale bescherming tegen de zon kiest u voor een verduisterende voering.

Zonbeschermingsfactor: Hoog tot zeer hoog, afhankelijk van de voering.

 

3. Lichtgekleurde gordijnen

Lichtere, getinte gordijnen reflecteren eerder dan zonlicht te absorberen. Dit vermindert de hoeveelheid zonne-energie die een ruimte binnenkomt, maar zonder een bekleding of onderbehandeling zoals een schaduw, is dit een oplossing voor ruimtes met minimale zonwering, zoals een serre of noordelijk gerichte ruimte.

Zonbeschermingsfactor: Licht. Verhoogt het met een voering. Verhoogt het met een voering of een onderbehandeling.

 

4. Gelaagde gordijnen

Gelaagde raambehandelingen bieden een fantastische veelzijdigheid als het gaat om zonwering. Begin met een onderbehandeling zoals een blinde of een schaduw, en installeer vervolgens een overtrokken gordijn. Kies uit scharen, gordijnen, gordijnen en zelfs een valance. Open of teken de lagen, afhankelijk van hoeveel zonwering u op elk moment van de dag wilt hebben ten opzichte van het uitzicht.

Zonbeschermingsfactor: Matig tot hoog, afhankelijk van de keuze van de voering of onderbehandeling.

 

5. Reflecterende gordijnen

Reflecterende gordijnen zijn gemaakt van een zilverachtig, ondoorzichtig materiaal dat het licht reflecteert in plaats van het de ruimte in te laten. Zichtbaar van buitenaf, maar niet van binnenuit als ze onder de stof van uw keuze worden gelegd.

Zonbeschermingsfactor: Hoog.

 

6. Stoffen voor gordijnen

Hoewel praktisch elke stof kan worden gebruikt voor gordijnen, zijn traditionele gordijnstoffen de beste keuze als u een ongevoerde oplossing wilt met voldoende gewicht om als gordijn voor zonwering te dienen. Omdat gordijngewichtsstoffen strak geweven zijn (vandaar de zonwering), zijn ze duurzaam genoeg om ook elders in de kamer gebruikt te worden, op stoffering of kussens.